Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Sachera

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

masło 12 dkg
cukier puder 4 dkg
czekolada gorzka 12 dkg
jajko 6 sztuk
cukier kryształ 16 dkg

DODATKOWO

masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
powidła 1 słoiczek
śmietana 30% 1 szklanka
cukier 1 łyżka

Porada

Używałam domowych powideł morelowych . Można zrobić ciasto z kupnym dżemem morelowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Sachera

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem, wymieszać z cukrem pudrem.
Jaka rozbić, rozdzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Przelać masę do miski miksera, ubijać na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, mieszać aż masa zacznie gęstnieć.
Masę wymieszać z mąką, cukrem. Dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto do tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 55 minut.
Wystudzone ciasto, przekroić na połowę.
Posmarować spodnią część, połową powideł, przykryć druga połową ciasta.
Resztą powideł posmarować boki i wierzch ciasta.
Polewę rozpuścić wg. wskazówek na opakowaniu. Polać ciasto, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.( tortownica o średnicy 20 cm. )
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.10.2015 11:00
wyśmienite ciasto
fotoviderek 26.10.2015 13:42
Takie ciacho to ja lubię :)
Bernadeta1 25.10.2015 16:44
Jak tu słodko i smaczne, super ciasto
MAR3STA 22.10.2015 10:24
brzmi genialnie
pestka 21.10.2015 12:15
pyszny deser
Futka 21.10.2015 11:57
Wspaniałe i bardzo apetyczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak