Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Sachera
Jaka rozbić, rozdzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Przelać masę do miski miksera, ubijać na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, mieszać aż masa zacznie gęstnieć.
Masę wymieszać z mąką, cukrem. Dodać ubite białka i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto do tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 55 minut.
Wystudzone ciasto, przekroić na połowę.
Posmarować spodnią część, połową powideł, przykryć druga połową ciasta.
Resztą powideł posmarować boki i wierzch ciasta.
Polewę rozpuścić wg. wskazówek na opakowaniu. Polać ciasto, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.( tortownica o średnicy 20 cm. )
SMACZNEGO!!!!