Ciasto rurkowe

Ciasto rurkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • masło

    0,25 kg
  • śmietana

    0,25 l
  • cukier waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto rurkowe

Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, dokładnie posiekać nożem, dodawać stopniowo śmietanę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić. wyłożyć na talerz i postawić na kilka godzin do lodówki. Później dokładnie rozwałkować na grubość ok. 3mm. Kroić na paski, nawijać na rurkę uprzednio posmarowaną tłuszczem. Ułożyć na blachy również posmarowane tłuszczem i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu nadziewać kremem lub bitą śmietaną. Podawać posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat