Ciasto rurkowe

Ciasto rurkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    0,5 kg
  • masło

    0,25 kg
  • śmietana

    0,25 l
  • cukier waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, dokładnie posiekać nożem, dodawać stopniowo śmietanę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić. wyłożyć na talerz i postawić na kilka godzin do lodówki. Później dokładnie rozwałkować na grubość ok. 3mm. Kroić na paski, nawijać na rurkę uprzednio posmarowaną tłuszczem. Ułożyć na blachy również posmarowane tłuszczem i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu nadziewać kremem lub bitą śmietaną. Podawać posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat