Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rurkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kg
masło 0,25 kg
śmietana 0,25 l
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rurkowe

Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, dokładnie posiekać nożem, dodawać stopniowo śmietanę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić. wyłożyć na talerz i postawić na kilka godzin do lodówki. Później dokładnie rozwałkować na grubość ok. 3mm. Kroić na paski, nawijać na rurkę uprzednio posmarowaną tłuszczem. Ułożyć na blachy również posmarowane tłuszczem i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu nadziewać kremem lub bitą śmietaną. Podawać posypane cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak