Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Red Velvet Cake

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1,25 szklanki
kakao 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
olej słonecznikowy 1,5 szklanki
maślanka 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
czerwony barwnik

Masa kremowa

serek kanapkowy biały 600 gram
masło 200 gram
cukier puder 1,5 szklanki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Red Velvet Cake

Ciasto:
Potrzebne będą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia i spód smarujemy masłem. Jeśli mamy tylko jedną tortownicę to możemy upiec blaty jeden po drugim. Dzielimy wtedy ciasto na dwie części, ale sodę dodajemy tuż przed samym pieczeniem.

Mąkę, kakao, sól i cukier mieszamy w misce. W drugiej misce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy olej, maślankę, ekstrakt waniliowy i barwnik. Mieszamy widelcem aż składniki się połączą.

Składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy aż wszystko się połączy.

Do szklanki wlewamy ocet i dodajemy sodę. Mieszamy. Powstanie nam piana. I teraz szybko wlewamy tę pianę do ciasta i mieszamy. Ciasto dzielimy równo na dwie tortownice.

Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę przestygnie, wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa kremowa:
W misie miksera ucieramy masło na jasną masę. Stopniowo, powoli, cały czas ucierając, dodajemy cukier. Potem wanilię i serek. Miksujemy jeszcze chwilkę żeby się wszystko połączyło. Masę chowamy do lodówki na 45 minut.

Przestudzone ciasto przekładamy grubą warstwą kremu. Na wierzch też kładziemy krem, czyli: ciasto-krem-ciasto-krem. Boki również smarujemy kremem. Dodatkowo wierzch można posypać okruchami ciasta (nożem ścinamy milimetrową warstwę ciasta i kruszymy).

Ciasto trzymamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 31.08.2014 13:32
wygląda świetnie
paula191919 30.08.2014 08:08
Przepyszne! Poleam zrobić je samemu ; )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak