Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy 2 opakowania
wiórki kokosowe 250 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 500 mililitrów
margaryna w kostce 250 gram
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
budyń waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

I. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i ucieramy.
II. Dodajemy makę, budyń i 1/2 szklanki mleka, całość mieszamy mikserem.
III. Pozostałe mleko gotujemy z resztą cukru w rondelku z grubym dnem.Dodajemy utarte żółtka , dokładnie mieszamy i gotujemy. Gotującą mase trzymamy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 1 minutę. Mase przykryć folia aluminiową (to nie jest konieczne) i ostudzić . Masa musi mieć temperature pokojową.
IV.Margarynę ucieramy mikserem przez ok. 4 minuty.
V. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy po łyżce utartej margaryny cały czas mieszamy mikserem ( nie ucierać długo , bo masa się zwazy).Następnie dodajemu 150gram wiórków kokosowych.
VI. Blachę smarujemy masłem i wykładamy obok siebie krakersy i a nie wylewamy 1/2 masy, na to kładziemy kolejną warstwę krakersów i wylewamy resztę masy i posypujemy 100gramami wiórków kokosowych.
VII. Gotowe ciasto przykrywamy filią spożywczą bądź aluminiową( żeby nie przeszło zapachem lodowki) i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak