Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rafaello (bez pieczenia)
II. Dodajemy makę, budyń i 1/2 szklanki mleka, całość mieszamy mikserem.
III. Pozostałe mleko gotujemy z resztą cukru w rondelku z grubym dnem.Dodajemy utarte żółtka , dokładnie mieszamy i gotujemy. Gotującą mase trzymamy na małym ogniu cały czas mieszając ok. 1 minutę. Mase przykryć folia aluminiową (to nie jest konieczne) i ostudzić . Masa musi mieć temperature pokojową.
IV.Margarynę ucieramy mikserem przez ok. 4 minuty.
V. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy po łyżce utartej margaryny cały czas mieszamy mikserem ( nie ucierać długo , bo masa się zwazy).Następnie dodajemu 150gram wiórków kokosowych.
VI. Blachę smarujemy masłem i wykładamy obok siebie krakersy i a nie wylewamy 1/2 masy, na to kładziemy kolejną warstwę krakersów i wylewamy resztę masy i posypujemy 100gramami wiórków kokosowych.
VII. Gotowe ciasto przykrywamy filią spożywczą bądź aluminiową( żeby nie przeszło zapachem lodowki) i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.