Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 9 sztuk
mąka tortowa 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

galaretka agrestowa 1 sztuka
jabłka prażone 60 dag
śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
polewa czekoladowa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane z jabłkami

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać.

Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.03.2016 07:16
Lubię ciasto z owocami
ada.la 13.03.2016 21:21
fajny przepis
Aleksandra/Olcia 13.03.2016 12:06
super do kawki pychotka
ania2610 13.03.2016 11:47
wygląda przepysznie!
cukiereczek 13.03.2016 11:40
bardzo ciekawy przepis
Janina 13.03.2016 10:17
Pyszności, mniam))
olkaaa 13.03.2016 10:14
fajny przepis
noninka77 13.03.2016 09:56
Lux ciasto:)
Ewelina1991 13.03.2016 09:41
fajne ciasto
Mniam 13.03.2016 09:31
Takie ciasta bardzo lubię!
Krystyna32 13.03.2016 08:14
wygląda pysznie
Maridka19 13.03.2016 06:14
Bardzo smaczne ciasto:) też je często robię :)
Ania321 13.03.2016 01:40
Z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Babeczka35 12.03.2016 23:08
Super ciasto:)
Renataj 12.03.2016 22:50
Rewelacyjnie się prezentuje:)
Skotka 12.03.2016 22:25
Pyszne ciasto:)
gosia1988 12.03.2016 21:26
Pyszności takie ciasto
Jolcia_90 12.03.2016 20:52
Fajny pasiak, ślicznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak