Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane z jabłkami
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać.
Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.