Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane manną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem z kaszy manny

cukier pół szkl
kasza manna niepełna szklanka
aromat waniliowy
masło 1 kostka
mleko 750 ml
cukier puder 1 szkl

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 25 dag
żółtko jajek 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Lista składników

cukier puder
tłuszcz do formy

Porada

Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane manną

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękką margarynę, mąkę, proszek i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na 3 lub 4 prostokąty i pieczemy w wysmarowanej formie ok 10 min. po jednym kruchym cieście.
Mleko należy zagotować, dodać pół szklani cukru, kaszę mannę i pogotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości i dodawać po łyżce wystudzoną kaszę, ucierając, na koniec dać aromat. Przestudzoną masę wykładamy po kolei na każdy placek ciasta, delikatnie dociskając, ostatni placek posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.12.2014 07:45
pysznie wygląda
Barbara777 14.11.2014 15:38
bardzo lubię takie!
AnnieB 12.11.2014 17:30
Ciekawy przepis
marenka 12.11.2014 16:53
Fajne ciasteczko;)
Krystyna32 12.11.2014 16:39
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak