Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe z krówkową polewą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 6 szt
margaryna 250 g
woda 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier 1 szklanka
sól odrobina

Masa

śmietana 30% 400 ml
galaretka pomarańczowa 2 szt
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
cukier puder 2 łyżki
kajmak 0,5 puszki
pomarańcza 1 szt

polewa

cukierki krówki 10-15 szt
mleko 2-3 łyżki
skórka pomarańczowa

Porada

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe z krówkową polewą

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Do garnka wkładamy margarynę, 0,5 szklanki wody, 1 szklankę cukru i 2 łyżki kakao. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia- wszystko dokładnie miksujemy. W osobnej misce ubijamy pianę z szczyptą soli. Przekładamy ją do masy i delikatnie mieszamy do połączenia białka z masą. Przelewamy do foremki o wymiarach 24*29 cm i pieczemy ok. 30 minut w 180C.
Krok 1 - Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe z krówkową polewą foto
2
Z pomarańczy ścieramy skórkę i kroimy w kosteczkę- zostawiamy kilka plasterków do dekoracji.
Krok 2 - Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe z krówkową polewą foto
3
Przygotowujemy galaretki- dwie rozpuszczamy w szklance gotowanej wody i odstawiamy do stężenia.
Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na pół . Jedną stronę smarujemy 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego, drugi blat masą krówkową (kajmakiem).Dolny blat posypujemy połową pokrojonych pomarańczy.
Masa: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, stężałą galaretką i resztą dżemu porzeczkowego. Wykładamy masę na dolny biszkopt i posypujemy resztą pomarańczy. Przykrywamy drugim biszkoptem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki z mlekiem i startą skórką pomarańczy. Polewamy ciasto. Dekorujemy.
Krok 3 - Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe z krówkową polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.08.2014 10:42
pyszne nie tylko do kawy
Wafelek2601 02.08.2014 19:49
pyszne do kawy
mirosława4 02.08.2014 16:17
smaczniutkie
Marta1986 02.08.2014 16:09
pysznosci mniam
agnieszka214 02.08.2014 14:56
bardzo apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak