Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
jajko 6 szt
kisiel truskawkowy 2 szt
cukier waniliowy
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

śmietana 30% 1/2 litra
bita śmietana 2 szt
galaretka truskawkowa 1 szt
cukier puder 2 łyżki

Oraz

konfitura z czarnej porzeczki 1 słoik
porzeczki czerwone 50 dag
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianą dodać cukier. Nadal ubijając dodać żółtka.
Krok 1 - Ciasto porzeczkowe foto
2
Kisiel wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto porzeczkowe foto
3
Do ubitych jaj dodać mąkę .,
Krok 3 - Ciasto porzeczkowe foto
4
Pod koniec dodać olej i wymieszać. Masę przelać do blachy z papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.
Krok 4 - Ciasto porzeczkowe foto
5
Śmietanę ubić z cukrem pudrem
Krok 5 - Ciasto porzeczkowe foto
6
Dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody.
Krok 6 - Ciasto porzeczkowe foto
7
Biszkopt posmarować cienko konfiturą.
Krok 7 - Ciasto porzeczkowe foto
8
Wyłożyć 1/2 części masy .
Krok 8 - Ciasto porzeczkowe foto
9
Przykryć drugim biszkoptem posmarować cienko konfiturą i wyłożyć resztę masy. Na masie ułożyć porzeczki.
Krok 9 - Ciasto porzeczkowe foto
10
Porzeczki zalać tężejącymi galaretkami.
Krok 10 - Ciasto porzeczkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak