Ciasto pomarańczowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    30 dag
  • jajko

    6 szt
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • otarta skórka z pomarańczy

    2 łyżeczki
  • sok z pomarańczy

    4 łyżki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowan

    2 łyżki
  • masa makowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórki pomarańczowe, sok z pomarańczy, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Na ciasto łyżeczką układać stożki z maku. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 08.05.2013 14:36
smaczne ciasto
olkaaa 31.12.2012 09:24
chętnie spróbuję
Iwona51 25.11.2011 10:05
extra
ronald88 25.11.2011 09:36
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat