Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

CIASTO POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna
200 g
cukier
275 g
kakao
1/2 szklanki
masło
175 g
kwaśna śmietana
80 ml
ekstrakt waniliowy
1-2 łyżeczki
jajko
2
groszki czekoladowe
175 g
woda
125 ml
cukier
100 g
kakao
1 łyżeczka
dekoracja
wiórki czekoladowe
garść
woda
ok. 1 (wrząca)
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE

Składniki na ciasto połączyć, dodając stopniowo płynne składniki do suchych i ucierając wszystko za pomocą robota kuchennego. Aby masa była bardziej wilgotna, wlać pod koniec ucierania szklankę wrzącej wody i nadal ucierać. Na koniec dodać 175 g groszków czekoladowych i wymieszać masę łyżką, już nie miksować. Ciasto przelać do keksówki (na 1 kg ciasta) wyłożonej folią albo papierem (najlepiej, aby wystawał poza krawędzie keksówki, aby syrop, którym poleje się później ciasto mógł swobodnie ściekać i nie ubrudził formy). Piec w temp. 170 stopni około godziny. Ciasto ma być ciemne, wyrośnięte i popękane na górze. Gdy ciasto nieco ostygnie, nakłuć go z góry szpikulcem lub suchym makaronem spaghetti, aby syrop mógł wsiąknąć do środka ciasta.

Czekoladowy syrop: wlać i wsypać do rondelka wszystkie składniki na syrop, zamieszać i dopiero wówczas postawić rondelek na ogniu. Mieszaninę wody, cukru i kakao doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut tak, aby syrop nieco odparował i zgęstniał. Gdy nieco przestygnie, polać nim ciasto, starając się, aby część syropu wsiąknęła też do środka ciasta. Na koniec posypać wypiek wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 28.08.2012 13:25
ale czekoladowe ! :)
ania20m 28.08.2012 12:31
pychotka:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak