CIASTO POCZWÓRNIE CZEKOLADOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    200 g
  • cukier

    275 g
  • kakao

    1/2 szklanki
  • masło

    175 g
  • kwaśna śmietana

    80 ml
  • ekstrakt waniliowy

    1-2 łyżeczki
  • jajko

    2
  • groszki czekoladowe

    175 g
  • woda

    125 ml
  • cukier

    100 g
  • kakao

    1 łyżeczka
  • dekoracja

  • wiórki czekoladowe

    garść
  • woda

    ok. 1 (wrząca)
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto połączyć, dodając stopniowo płynne składniki do suchych i ucierając wszystko za pomocą robota kuchennego. Aby masa była bardziej wilgotna, wlać pod koniec ucierania szklankę wrzącej wody i nadal ucierać. Na koniec dodać 175 g groszków czekoladowych i wymieszać masę łyżką, już nie miksować. Ciasto przelać do keksówki (na 1 kg ciasta) wyłożonej folią albo papierem (najlepiej, aby wystawał poza krawędzie keksówki, aby syrop, którym poleje się później ciasto mógł swobodnie ściekać i nie ubrudził formy). Piec w temp. 170 stopni około godziny. Ciasto ma być ciemne, wyrośnięte i popękane na górze. Gdy ciasto nieco ostygnie, nakłuć go z góry szpikulcem lub suchym makaronem spaghetti, aby syrop mógł wsiąknąć do środka ciasta.

Czekoladowy syrop: wlać i wsypać do rondelka wszystkie składniki na syrop, zamieszać i dopiero wówczas postawić rondelek na ogniu. Mieszaninę wody, cukru i kakao doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut tak, aby syrop nieco odparował i zgęstniał. Gdy nieco przestygnie, polać nim ciasto, starając się, aby część syropu wsiąknęła też do środka ciasta. Na koniec posypać wypiek wiórkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 28.08.2012 13:25
ale czekoladowe ! :)
ania20m 28.08.2012 12:31
pychotka:)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat