Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pleśniak

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
śmietana 4 łyżki
woda zimna 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropli
powidła do posmarowania

Piana

białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
kisiel cytrynowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pleśniak

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka posiekaj nożem. Następnie dodaj śmietanę, wodę i odrobinę aromatu - zagnieć ciasto. Podziel ciasto na 3 części (większa, średnia i mała). Do średniej części dodaj 2 łyżki kakao i ponownie zagnieć. Wszystkie części schłodź w lodówce przez ok. 1 godz. Następnie rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż na spód blachy. Rozprowadź równomiernie powidła. Teraz rozwałkuj średnią (ciemną) część ciasta i przykryj nią powidła. Ubij na sztywno pianę z białek stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżeczkę kisielu cytrynowego. Pianę wyłóż na ciasto, następnie zetrzyj na tarce najmniejszą część ciasta. Ciasto należy piec ok. 1 godz. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu należy ciasto pozostawić w piekarniku, aby piana nie opadła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 07.11.2014 21:21
moja mama robi podobny, zawsze jestem pierwsza do zjedzenia
halina17 07.11.2014 21:12
Smacznie wygląda ciasto.
barbara11561 07.11.2014 19:29
pyszne ciasto:)
Smaczna_B 07.11.2014 19:04
pyszniutki !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak