Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Pleśniak

5.0
(74)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 450 gram
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
masło zimne pokrojone 200 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanka
sól 1 szczypta
kakao 2 łyżka
dżem z czarnej porzeczki 400 gram
woda zimna 2 łyżka
białko 4 kilka szt.
żółtko jajek 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pleśniak

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części.
Krok 1 - Ciasto Pleśniak foto
2
Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść.
Krok 2 - Ciasto Pleśniak foto
3
Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy (21x31 cm). Lekko wylepić ciastem spód.
Krok 3 - Ciasto Pleśniak foto
4
Ciasto posmarować dżemem.
Krok 4 - Ciasto Pleśniak foto
5
Na dżem zetrzeć ciemne ciasto.
Krok 5 - Ciasto Pleśniak foto
6
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno.
Krok 6 - Ciasto Pleśniak foto
7
Białka rozsmarować na ciemnym cieście.
Krok 7 - Ciasto Pleśniak foto
8
Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta.
Krok 8 - Ciasto Pleśniak foto
9
Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego!

Rady: Zamiast dżemu (lub oprócz niego) można dodać do ciasta kwaskowe owoce - rabarbar, porzeczki, agrest itp.
Krok 9 - Ciasto Pleśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mike 13.12.2023 16:52
"Pozostałe składniki ciasta" czyli które to bo nie ma podziału żadnego?
Magdalena Rysińska 25.02.2015 05:50
To taki typowo domowy smak.
roxip 26.02.2014 12:04
Rewelacja, smaki z dzieciństwa. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszne :)
IwonaDD 11.02.2014 11:25
ten wypiek zachwyca i kusi niesamowicie! komplementy!
fotoviderek 10.02.2014 18:27
Wygląda bardzo zachęcająco :)
EmciaPichci 09.02.2014 09:01
mmm musi być smakowite :)
V_kuchareczka 08.02.2014 17:13
Uwielbiam pleśniaczka
Poison1988 08.02.2014 17:12
Rany jak dawno nie jadłam - pycha!
monia2005 08.02.2014 16:27
Ale długo nie jadłam pleśniaka,bardzo lubię takie ciasta to wygląda przepysznie.
Jadwiga/Jaga85 08.02.2014 14:22
Super ciasto-piękne zdjęcie!!!
Piotr-21 08.02.2014 12:42
akurat do kawy
Barbara/zuza22_85 08.02.2014 12:32
pieknie sie prezentuje :) biore go
patryska76 08.02.2014 11:42
Smak dzieciństwa... Pycha! ;-)
Janina 08.02.2014 11:11
Bardzo często robię to ciasto, smaczne;)
brioszka 08.02.2014 10:56
wyglądanie cudownie!
gosia1988 08.02.2014 10:29
lubię takie ciasta
Joannasz3190 08.02.2014 10:25
Pyszności :)
norweska20 08.02.2014 10:10
idealne do kawy
Stenka 08.02.2014 09:56
robię często bo lubię to ciasto
Cranberry 08.02.2014 09:41
Pyszny robie podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak