Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto (placek) z malinami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier drobny 1 szklanka
jajko 5 sztuk
sól szczypta
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie 8 g
maliny świeże 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto (placek) z malinami

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy kostkę margaryny, stawiamy na gazie w celu rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy same białka, do drugiej żółtka.

Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach).

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.

Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.10.2016 12:43
został moze kawałek??????????????????
mirosława4 05.10.2016 11:49
smaczne ciasto
MagdalenaIC 04.10.2016 23:40
Lub herbaty ;)
Franciszek 04.10.2016 23:16
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak