Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto (placek) z malinami
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy same białka, do drugiej żółtka.
Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach).
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.