Ciasto Pijak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    3 szt
  • mak

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • wódka

    wg uznania

Krem

  • budynie śmietnkowe

    2 opakowania
  • masło

    200 g
  • mleko 3,2%

    1/2 l

Polewa

  • masło

    50 g
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier puder

    1/3 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę.
Następnie dodajemy do niej powoli żółtka (wciąż ubijając), dodajemy cukier, bierzemy łyżkę i delikatnie mieszając dodajemy kolejno mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut.

Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tyle że w 0,5 litra mleka rozpuszczamy oba budynie.
Po ostudzeniu dodajemy masło i miksujemy na jednolity krem.
Wykładamy masę na ciasto.

Biszkopty moczymy w wódce rozcieńczonej z wodą (1:1).
Układamy na krem.

Robimy polewę, najpierw rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder (lepiej sprawdza się niż cukier), a gdy już cukier puder się rozpuści (aby sobie ułatwić to zadanie, dodajemy mleko), to zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy. Po przestudzeniu polewamy biszkopty wyłożone na cieście.
Madzai
Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy przejdzie smakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.02.2016 12:00
fajne ciasto
Jagódka77 10.01.2016 19:50
lubię to ciasto
Aleksandra/Olcia 03.01.2016 14:30
uwielbiam je!
Damiano 03.01.2016 13:32
uwielbiam to ciasto
halina17 03.01.2016 13:25
Dobre ciasto.
Stenka 03.01.2016 13:04
lubię to ciasto
Dorota76 03.01.2016 12:53
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat