Ciasto pijak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mak

    0,5 szklanki
  • wiórki kokosowe

    0,5 szklanki
  • Masa budyniowa:

  • masło

    1 kostka
  • budyń śmietankowy

    1
  • mleko

    0,5 l
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • Polewa:

  • margaryna

    100 g
  • kakao

    3 łyżek
  • cukier

    3 łyżek
  • mleko

    5 łyzek
  • reszta:

  • biszkopty okrągłe

  • wódka

    1 szklanka
  • dżem porzeczkowy

  • płatki migdałowe

  • Ciasto:

    Makowo-kokosowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe, a następnie delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Budyń ugotowac na mleku. Ostudzić. Masło utrzec na puszystą masę. Dodać cukier puder i budyń. Zmiksować.
Biszkopty nasączyć w wódce.
Ciasto makowo-kokosowe posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie rozłożyć masę. Na masie rozłożyc biszkopty nasaczone w wódce.
Margaryne rozpuścić z mlekiem. Dodac kakao i cukier. Podgrzewac energicznie mieszając. Lekko przestudzić i polać na masie. Posypac płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.08.2013 05:19
rewelacja jak dla mnie
eliza135 31.07.2013 12:46
Pycha. : D
kasiulka 16.07.2013 21:50
w moim przepisie pod ciastem makowo - kokosowym jest jeszcze cienki jasny biszkopt posmarowany dżemem
everay 16.07.2013 15:47
jeszcze nie robiłam takiego
Monia 16.07.2013 14:19
Uwielbiam pijaka - tylko ciasto oczywiście! ;D
Agata3 16.07.2013 14:16
Zjadłoby się:)
Renata9 16.07.2013 13:31
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat