Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt piernikowy

jajko 8 szt
cukier 1,25 szklanki
mąka pszenna 1,25 szklanki
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło 200 g

Galaretka

galaretka porzeczkowa 2 szt
dżem porzeczkowy 280 g

Polewa

czekolada mleczna 100 g
mleko 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowo-porzeczkowe

1. Biszkopt piernikowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.

3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimna galaretkę dokładnie mieszamy z dżemem. Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem.

4. Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 kremu - tężejąca galaretka z dżemem (odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki) - 1/2 kremu - biszkopt piernikowy - polewa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 19:06
Smaczne ciasto.
gosia561 10.03.2015 23:40
ciekawe wersja pienika
malaczarna23 04.03.2015 17:31
rewelacyjne ciasto
dagita 04.03.2015 13:56
Dzięki Anetko i wszyscy pozostali komentujący :)
iziona 04.03.2015 13:56
Pysznie się prezentuje :)
MałaMi89 04.03.2015 13:20
Brawo Daga! Proste i pyszne w jednym :)
Wacław 04.03.2015 11:05
znakomite ciacho !
dodi 04.03.2015 09:29
ale ślicznie wygląda
Krzysztof15 04.03.2015 06:24
smaczne ciacho
Barbara777 03.03.2015 23:17
Rewelacja. Świetne ciacho
Renataj 03.03.2015 23:04
Prezentuje się rewelacyjnie i pewnie równie dobrze smakuje:)
dagita 03.03.2015 22:04
Nie sądziłam że ciacho będzie miało takie wzięcie :)
Ada-Gaba 03.03.2015 21:34
przepyszne ciasto
Iwusia 03.03.2015 21:01
pięknie wygląda
ada.la 03.03.2015 20:39
ciekawe ciasto
patryska76 03.03.2015 20:13
zabieram ten przepis do siebie! ;-)
cooked 03.03.2015 20:05
to musi być niebo w gębie
Alex_M 03.03.2015 19:33
fajne ciacho :)
mikrusiak 03.03.2015 18:54
wygląda bardzo smacznie :)
cukiereczek 03.03.2015 18:53
wspaniałe ciasto
Małgorzata Pin 03.03.2015 18:22
Ale pychotka
Lis 03.03.2015 17:45
Wygląda przepysznie:)
stokrotka 03.03.2015 17:35
lubię takie ciasteczka
caralajna 03.03.2015 17:31
bardzo ciekawe ciasto, wygląda pysznie
dagita 03.03.2015 16:54
Bardzo dziękuję :) Jadziu na żadne jeszcze nikt się nie skarżył więc chyba pieczenie mi wychodzi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak