Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piegus z rodzynkami i kruszonką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
margaryna 1 kostka (250 g)
rodzynki 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka tortowa 3 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piegus z rodzynkami i kruszonką

Kroki postępowania

1
1. Z margaryny, mąki, cukru waniliowego i cukru wyrabiamy ręcznie kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę.
Krok 1 - Ciasto piegus z rodzynkami i kruszonką foto
2
2. Do reszty dodajemy pozostałe składniki. Ucieramy dużą łyżką na gładką masę.
Krok 2 - Ciasto piegus z rodzynkami i kruszonką foto
3
3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm. Wygładzamy.
Krok 3 - Ciasto piegus z rodzynkami i kruszonką foto
4
4. Wysypujemy rodzynki, lekko dociskamy. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Krok 4 - Ciasto piegus z rodzynkami i kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 21.11.2015 20:30
ammm :) Mam chrapkę na Twojego pieguska :) :)
IZABELA29 21.11.2015 18:09
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak