Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piankowe z soczystym kiwi
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i chwilę czekamy.
Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.
Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników - robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!
Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.
Masa:
Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.
Do gorącego wsypujemy agrestową galaretkę.
Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
Pianka:
2 Galaretki agrestowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu
( ja w 2 szklankach ).
Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.
Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.
Jedną częśc smarujemy masą.
Układamy na niej plasterki kiwi.
Przykrywamy drugim ciastem.
Przykrywamy pianką śmietanowo - agrestową.
Dekorujemy plasterkami kiwi.
Wkładamy do lodówki
( najlepiej na noc! )