Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Paradiso"

ami
4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Puszyste ciasto na orzechowo miodowym spodzie z kokosowym kremem oraz kawową galaretką. Jeśli nie wiesz, co możesz słodkiego zrobić na deser - ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki:

Spód

masło 200 g
orzechy włoskie 100 g
miód 6 łyżek
herbatniki 200 g

Krem kokosowy

kwaśna śmietana 100 g
cukier puder 120 g
mleko kokosowe 400 g
likier kokosowy 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek
śmietana kremówka 400 g
wiórki kokosowe 50 g

Galaretka kawowa

mleko skondensowane 350 g
mleko 150 g
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Porada

Do galaretki najlepiej użyć rozpuszczalnej kawy w proszku. Jeśli mamy granulowaną, wtedy trzeba ją przetrzeć przez drobne sitko, aby uzyskać proszek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Paradiso"

Przepis na:

  • słodkie ciasto
  • ciasto z kremem kokosowym i kawową galaretką
  • oryginalny deser

1. Dno tortownicy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć lub zmielić tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz miód i dobrze wymieszać, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i nieco docisnąć. Wstawić do lodówki.

3. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.

4. Kwaśną śmietanę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mleko kokosowe oraz likier kokosowy i ponownie dobrze wymieszać. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem.

5. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny powoli dodać najpierw kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym, przez cały czas mieszając, potem dolać większość masy i dobrze wymieszać. Przelać z powrotem do misy, wymieszać, dodać kokos i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce.

6. Krem przełożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa powinna do tej pory stężeć na tyle, aby można było wylać na nią galaretkę.

7. Przygotować galaretkę. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem i kawą. Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę wody i podgrzewać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotować! Do żelatyny dodać powoli kilka łyżek mleka kawowego, dobrze mieszając, następnie dolać resztę i dobrze wymieszać. Galaretkę od razu delikatnie wylać na masę kokosową i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasto idealnie pasuje jako deser po obiedzie do kawy lub słodki dodatek na przyjęcie lub imprezę rodzinną (lub urodziny).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 20.11.2015 08:01
to musi być dobre
Hrabina w kuchni 02.07.2015 21:53
Super przepis.
Wiktoria29 02.07.2015 21:18
świetne ciasto
Małgorzata Pin 02.07.2015 21:15
Piękny, idealny i na pewno pyszny.
tomek18 02.07.2015 19:23
napewno przepyszne to ciasto
iziona 02.07.2015 16:27
Wspaniałości :)
Janina 02.07.2015 15:29
Pyszności;)
ami 02.07.2015 13:36
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu i nieskromnie powiem, że jest naprawdę pyszne :)
Mniam 02.07.2015 09:42
Jakie to ciasto musi być pyszne!
IZABELA29 02.07.2015 09:33
świetnie wyglada
ben-ka 02.07.2015 09:10
Super się prezentuje, zachęca do zrobienia.
Krzysztof15 02.07.2015 09:05
pyszne ciacho
Malinka 02.07.2015 09:01
Wow, to jest dopiero CIACHO!
Czarnula666 02.07.2015 08:53
Pięknie wygląda! Mniam
Krystyna32 02.07.2015 08:25
wygląda pysznie
Maridka19 02.07.2015 08:23
Wow obłędne to ciasto :)
VioletoweKucharzenie 02.07.2015 08:20
cudowne ciacho!
Anna133 02.07.2015 08:17
proste, apetyczne ciacho
Ewelina1991 02.07.2015 08:03
pyszna słodkość ;-)
Łukasz15 02.07.2015 07:35
ekstra ciasto
ada.la 02.07.2015 07:21
wygląda kusząco
Futka 02.07.2015 05:23
Cudowne, pomysłowe i niezwykle apetyczne ciasto :) Palce lizać :)
Iwusia 01.07.2015 23:43
pięknie wygląda - bardzo apetycznie
Klausia 01.07.2015 23:13
genialne :)
ewelinapac 01.07.2015 21:48
świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak