CIASTO \"PALCE LIZAĆ\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • cukier

    5 łyżeczek
  • jajko

    5 sztuk
  • mąka

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masa

  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    1/2 litra
  • masło

    kostka
  • cukier puder

    1 szkl.
  • wiórki kokosowe

    1/2 szkl.
  • Piana:

  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    1 szkl.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając połączyć z jajkami i cukrem. Upiec.

MASA: żółtka połączyć z mąką oraz mlekiem, ugotować na małym ogniu budyń. Ciągle mieszać by się nie przepaliło. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, pod koniec dosypać wiórki. Masę wykładać na biszkopt.

PIANA: żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Ubić białka, na koniec dodać cukier. Wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać. Pianę wyłożyć na masę.

POLEWA: 1/2 margaryny rozpuścić, dodać 3 łyżki kakao oraz 2 łyżki cukru. Rozmieszać, pod koniec dodać roztrzepane jajko, ucierać. Polewę wylać na ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Natalia/tubisiek 21.11.2010 08:49
bardzo smaczne ciasto :)
Goya 08.11.2010 18:39
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat