Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka tortowa 2 szklanki
olej z pestek winogron 1/2 szklanki
cukier drobny brązowy 3/4 szklanki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
gruszki 2 sztuki
śliwki suszone
morele suszone
żurawina
jabłko 1 duże
kardamon 1 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową

Kroki postępowania

1
Wbić do miski 6 całych jajek.
Krok 1 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
2
Dodać drobny cukier brązowy i zmiksować.
Krok 2 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
3
Dodać kakao.
Krok 3 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
4
Dodać cynamon i kardamon i dalej miksować.
Krok 4 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
5
Wlać do miski olej z pestek winogron i ponownie zmiksować.
Krok 5 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
6
Następnie dodać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
7
wszystko dokładnie wymiksować na jednolitą masę.
Krok 7 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
8
Wszystkie bakalie oprószyć mąką i dodać do masy, tym razem wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
Krok 8 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
9
Jabłko pokroić w kostkę i dodać do ciasta.
Krok 9 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
10
Gruszki także pokroić w kostkę i wymieszać z masą.
Krok 10 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
11
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć całą masę.
Krok 11 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
12
Pokroić na plastry brzoskwinie z puszki i wyłożyć na ciasto.
Krok 12 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
13
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 45 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Gdy ciasto ostygnie zrobić polewę - przepis na polewę w mojej księdze.
Krok 13 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto
14
Smacznego !
Krok 14 - Ciasto owocowo - bakaliowe z polewą rumową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 07.03.2014 10:59
pychota!!!!
Pola5 26.02.2014 21:29
Ale wygląda smakowicie :-)
Krystyna32 10.02.2014 09:32
pyszne ciasto
monisia1977 11.01.2014 05:53
fajnie wygląda
Sroczka 10.01.2014 23:02
Takie ciasto to bym z chęcią zjadła.
maciek7 10.01.2014 21:18
super pyszne ciasto
Megg 10.01.2014 20:47
super ciacho do kawusi
Pyszota 10.01.2014 20:13
super pokazany przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak