Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji

Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Często korzystam z przepisów siostry Anastazji, są smaczne i godne uwagi.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na biszkopt orzechowy:

  • jajka

    4 sztuki
  • orzechy

    4 łyżki
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Na ciasto miodowe:

  • miód

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    25 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki

Na masę orzechową:

  • orzechy posiekane

    30 dag
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    10 dag
  • masło 82%

    12 dag

Na masę kawowo-orzechową:

  • orzechy włoskie mielone

    20 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    10 dag
  • masło 82%

    25 dag
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (25/35 cm.). Piec w temp. 180°C przez ok. 30 min.

Ciasto miodowe:
Margarynę pokroić i posiekać z mąką, dodać dobrze roztrzepane jajka z cukrem, sodę, miód. Zarobić. Jeżeli ciasto jest za suche, można dodać żółtko. Podzielić na 2 części.

Masa orzechowa:
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać do temperatury wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować i wyłożyć do 2 blaszek. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową i upiec oba ciasta w temp. 180°C przez ok. 30 min.

Masa kawowo-orzechowa:
Gorącym mlekiem zalać orzechy. Wymieszać. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzone orzechy i kawę. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na 2 części.

Przełożenie:
Ciasto miodowe z masą orzechową - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - 1/2 masy - ciasto miodowe bez orzechów - polewa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat