Ciasto orzechowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    50 dkg
  • jogurt naturalny

    15 dkg
  • masło

    3/4 kostki
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    3 szt
  • cynamon

    szczypta
  • mąka

    2 szklanki
  • orzechy laskowe

    5 dkg
  • proszek do pieczenia

    1/2 opakowanie
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki płukamy po czym przecinamy na połówki i wyciągamy pestki.
Orzechy drobno siekamy,miękkie masło ucieramy na puch razem z cukrem,ciągle ucierając wbijamy po jednym jajku. Później mieszamy dokładając po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia,orzechami i na koniec dodajemy jogurt. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta formę. Rozsmarowujemy nozem lub łyżką ciasto po całej długości i szerokości formy po czym układamy na nim połówki śliwek (skórką od dołu) Ciasto posypujemy mielonym cynamonem i wkładamy do piekarnika na 45 minut w temp 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat