Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z sadzonym jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 16 dag
cukru 16 dag
cukru wanil 1 torebka
jajek 3 szt
mąki pszennej 16 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
śmietany gęstej 2 lyżki
orzechów laskowych mielonych 10 dag
Na wierzch:
moreli w syropie 850 ml
mleko 1/4 l
cukier 1 łyżka
budyniu waniliowego 1 torebka
gęstej kwaśnej śmietany 200 ml
galaretka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z sadzonym jajkiem

Masło utrzeć na pianę, dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać bezpośrednio do ucieranej masy. Dodać gęstą śmietanę i zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia natłuścić i wysypać mąką. Rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 15 minut w temp 170-190stC. Morele osączyć na sitku, syrop zachować. Budyń waniliowy dokładnie rozprowadzić mlekiem, żeby nie było grudek, dodać cukier, zagotować. Masę budyniową zdjąć z ognia, gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę wymieszać. Na podpieczonym cieście układać kleksy budyniu, tak by przypominały białko jajka. Blachę ponownie wstawić do piecyka, ciasto piec w tej samej temp jeszcze 10-15 minut. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Na zupełnie zimnym cieście układać połówki moreli – utworzą one żółtka jajek. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować jajka. Gotowe ciasto pokroić w taki sposób, by na każdej porcji znalazło się jedno sadzone jajko. RADA: Do przyrządzenia galaretki najlepiej użyć syropu z moreli i w razie potrzeby dopełnić go wodą do żądanej ilości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak