Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z rumem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty

jajko 6
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 5 łyżek
orzechy włoskie 5 łyzek
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

masa

śmietana 30% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
woda

reszta

rum
woda przegotowana
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z rumem

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem . Dodać żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i zmielone orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąć na trzy części.
Rum wymieszać z wodą (1:1 lub jak kto lubi). Nasączyć dwa biszkopty.
Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę zmiksować na puch, dodać cukier i cały czas miksując powoli wlewać żelatynę.
Biszkopty przełożyć masą i polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.09.2016 18:10
smaczne słodkości
adelajda 27.09.2016 17:27
dobre ciacho
kd045 27.09.2016 13:42
fajne ciacho ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak