Ciasto orzechowe z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy włoskie

    25 dag
  • cukier puder

    40 dag
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    5 dag
  • jajka

    8 szt
  • margaryna

    30 dag
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • likier kawowy

    100 ml
  • sok z cytryny

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy posiekać. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, orzechy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć z masą. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piec w temp. 180 stopni przez 30 min. Z margaryny i pozostałego cukru pudru utrzeć puszystą masę, dodać 50 ml likieru kawowego oraz kawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 2 spody. Skropić pozostałym likierem. Połowę kremu rozsmarować na jednym spodzie i przykryć drugim. Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 06.11.2013 16:09
Ciasto zapowiada się przepysznie
olkaaa 26.05.2013 12:07
zapowiada się ciekawie
kate.500 18.10.2012 20:21
bomba!!
Magdalena1110 07.09.2011 07:27
pycha
Grazyna0211 16.05.2011 17:48
smaczne!
Kuchareczekjeden 13.05.2011 20:59
ale pyszne ciasto
m1monika 28.04.2011 19:46
mniam mniam :-)
barbara11561 13.04.2011 07:58
Pyszne:)
marta1371 10.04.2011 22:59
lubię ciasta z orzechami
Izabela28 10.04.2011 14:14
kolejny przepis na fajne ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat