Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z brzoskwiniami
8 białek ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier następnie po 1 żółtku. 10 dkg orzechów siekamy nożem a drugie 10 dkg mielimy w maszynce do orzechów,. Do naczynia wsypujemy rozdrobnione orzechy, kokos, rodzynki, 1 łyżkę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem łączymy mieszając, następnie wsypujemy do ubitych białek. Mieszamy i wykładamy ciasto na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika 180 st.C na ok. 20-25 minut.
2. Krem;
Z brzoskwiń odlać sok dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Dwa budynie śmietankowe rozmieszać ze szklanką mleka, dodać 5 żółtek wszystko razem rozbełtać i wlać na gotujący się syrop brzoskwiniowy- ciągle mieszając do zgęstnienia ugotować krem. Wystudzić. Rozetrzeć 1 i 1/2 kostki masła i dodawać po łyżce kremu zrobić masę do przełożenia ciasta.
Można do przełożenia użyć biszkoptów, delicji albo można upiec cienki biszkopt np z 3-4 jaj.
Zrobić poncz z 1 łyżki kawy rozpuszczalnej , 1 szklanki wody plus łyżka spirytusu.
Przełożenia ciasta;
1. placek orzechowy
2 .krem
3. delicje lub biszkopt nasączamy kawą
4. krem
5. placek orzechowy
6. krem
Ułożyć brzoskwinie pokrojone w półksiężyce.
3 galaretki pomarańczowe rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, ostudzić i tężejącą zalać ułożone owoce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego;)