Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto oliwkowe do piwa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,25 szklanki
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ser ementaler 10 dag
czarne oliwki bez pestek 10 dag
oliwa 100 ml
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 100 ml
oliwki 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto oliwkowe do piwa

Ser kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Mąkę przesiewamy a proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i pieprz. Usypujemy kopczyk, pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy oliwę i wino. Dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Dodajemy ser, oliwki, tymianek i oregano i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wąską formę o długości ok. 20 cm natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Ciasto podajemy jako dodatek np.do piwa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 02.04.2013 00:29
smaczna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak