Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 4 szklanki
jaja 2 sztuki
mleko 2 szklanki
woda 2 szklanki
sól szczypta
pieprz szczypta
olej 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe

Kroki postępowania

1
1. Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy dwie szklanki mleka, szczyptę soli i miksujemy na dużych obrotach.
Krok 1 - Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe foto
2
2. Warto wziąć większą miseczkę ponieważ zrobię się trochę piany na wierzchu z białek i soli. Do takiej miseczki dodajemy dwie szklanki mąki i odrobinę pieprzu. Wszystko razem miksujemy.
Krok 2 - Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe foto
3
3. Uzyskamy dość zwartą konsystencję dlatego dodajemy dwie szklanki wody (najlepiej przegotowanej albo gazowanej) oraz 2-3 łyżki oleju aby ciasto podczas smażenia nie przywierało.
Krok 3 - Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe foto
4
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy dodając troszkę pieprzu.
Krok 4 - Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe foto
5
Smażymy po obu stronach na rumiano i zajadamy :)

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Ciasto naleśnikowe tradycyjne - obiadowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 17.03.2013 23:45
przydatny przepis na pyszne naleśniki :)
agnieszka214 08.10.2012 11:56
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak