Ciasto naleśnikowe inaczej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • sól

    szczypta
  • zioła

    wg. uznania
  • parmezan

    2 łyżki
  • curry

    1 szczypta
  • woda

    po 1 szkl
  • mleko

    po 1 szkl
  • mąka

    po 1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: zmiksować przesiana mąkę z 2 szklankami płynu, jajkami oraz szczypta soli albo łyżka cukru.
Gdy się doda łyżeczkę oliwy (do potrawy na słono) lub masła (na słodko), naleśniki można smażyć bez tłuszczu.
Gdy wymieszamy mąkę z gazowaną wodą mineralną, ciasto będzie bardziej pulchne. Podobnie stanie się, gdy dodamy do niego odrobinę jasnego piwa (pasuje do pikantnego nadzienia) lub śmietanki (do słodkiego). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Po zmiksowaniu odstawić je na 30 minut.
Naleśniki będą miały ciekawszy smak, gdy do masy dodamy posiekane zioła, starty parmezan, szczyptę curry czy papryki lub brązowy cukier (na słodko).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat