Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto naleśnikowe inaczej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt
sól szczypta
zioła wg. uznania
parmezan 2 łyżki
curry 1 szczypta
woda po 1 szkl
mleko po 1 szkl
mąka po 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto naleśnikowe inaczej

Ciasto: zmiksować przesiana mąkę z 2 szklankami płynu, jajkami oraz szczypta soli albo łyżka cukru.
Gdy się doda łyżeczkę oliwy (do potrawy na słono) lub masła (na słodko), naleśniki można smażyć bez tłuszczu.
Gdy wymieszamy mąkę z gazowaną wodą mineralną, ciasto będzie bardziej pulchne. Podobnie stanie się, gdy dodamy do niego odrobinę jasnego piwa (pasuje do pikantnego nadzienia) lub śmietanki (do słodkiego). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Po zmiksowaniu odstawić je na 30 minut.
Naleśniki będą miały ciekawszy smak, gdy do masy dodamy posiekane zioła, starty parmezan, szczyptę curry czy papryki lub brązowy cukier (na słodko).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak