Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na syropie z buraka cukrowego

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dkg
jaja 2 szt
margaryna 130 g
syrop z buraka cukrowego 20 dkg
cukier 1/3 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
tłuszcz do formy
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na syropie z buraka cukrowego

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z sodą oraz cukrem. Wbić dwa jajka, dodać posiekaną margarynę oraz syrop z buraka czyli buraczaną melasę.
Krok 1 - Ciasto na syropie z buraka cukrowego foto
2
Zagnieść ciasto i odstawić go na 20 minut w chłodne miejsce.
Krok 2 - Ciasto na syropie z buraka cukrowego foto
3
Podzielić ciasto na trzy części, każą rozwałkować i piec osobno na natłuszczonej blasze.

Temperatura piekarnika ca. 180 stopni, czas pieczenia 20-25 minut.
Krok 3 - Ciasto na syropie z buraka cukrowego foto
4
Takie "podpieki" mogą leżeć w suchym miejscu przez kilka dni.
Później można z nich przygotować pyszne ciasto - nasączyć syropem herbacianym i przełożyć, np. kremem grysikowym.
Krok 4 - Ciasto na syropie z buraka cukrowego foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaprysiek 27.02.2014 20:53
Bardzo ciekawy przepis a jeszcze bardziej składniki i ich połączenie, mniam.
bazylka 27.02.2014 20:38
Właśnie kupiłam syrop z buraka cuk. to wypróbuję przepis.
Lis 27.02.2014 20:21
Ciekawy pomysł na ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak