Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mokka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier light muscavado 1 szklanka
jajko 2 szt
mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
masło 250 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
czekolada deserowa 1 i 1/3 kostki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
przyprawa pięć smaków 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki
wrzątek 3/4 szklanki
Krem:
czekolada mleczna 3/4 tabliczki
śmietana 30% 330 ml
kawa rozpuszczalna 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mokka

Kroki postępowania

1
Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
Foremkę kesówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Dodać kawę rozpuszczalną, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając, a następnie dolać ekstrakt waniliowy. Ciągle ucierając dodać stopioną czekoladę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, przyprawę „Pięć smaków”, sodę i sól.
Do maślano-czekoladowej mieszaniny dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i wrzątek (w 2 porcjach).
Ciasto przelać do foremki i piec 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez kolejne 20 min. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając go, zostawić ciasto na 15 min.
Ostudzić przed wyjęciem z foremki.
Krok 1 - Ciasto mokka foto
2
Połowę śmietaki zagrzać (nie doprowadzając do wrzenia!), wrzucić rozdrobnioną czekoladę oraz kawę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Pozostałą czekoladę ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z czekoladowym kremem. Schłodzić.
Krok 2 - Ciasto mokka foto
3
Ciasto pezkroić na połowę, posmarować połową kremu, drugą połową posmarować brzeg i boki. Można udekorować tartą czekoladą.
Przepis z programu "Na słodko"(z drobnymi zmianami)
Krok 3 - Ciasto mokka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.03.2013 08:19
super ciacho!
BeataJ 15.01.2013 22:35
rodzajów jest wiele, najczęściej występują w niej: anyż, goździki, cynamon, pieprz syczuański i koper włoski
Renata22 15.01.2013 10:10
ale piękne ciacho! co wchodzi w skład przyprawy "Pięć smaków"?
GOSIA18 14.01.2013 12:29
kawa, czekolada to jest to
mitek111 13.01.2013 23:21
lubię kawowe ciasta
kasienka23 13.01.2013 18:54
wygląda zachęcająco
Misiabe 13.01.2013 17:05
musi byc pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak