ciasto mocno czekoladowe z truskawkami

ciasto mocno czekoladowe z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    300 g
  • cukier puder

    200 g
  • masło

    200 g
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    300 g
  • mleko

    300 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • truskawki

    150 g
  • likier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ciasto mocno czekoladowe z truskawkami

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy cukier i kakao i delikatnie mieszamy, aby dodane składniki połączyły się z masą czekoladową. Rondelek odstawiamy do przestudzenia.
Do rondelka z przestudzoną masą czekoladową wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i miksujemy. Opcjonalnie do masy można dodać ulubiony likier np. kawowy lub orzechowy, ale niezbyt dużo, gdyż zmieni nam smak ciasta.
Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Umyte i pokrojone w plasterki truskawki układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 60min w 180C. Uwaga: ciasto po upieczeniu musi całkowicie przestygnąć!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Margo1 06.05.2014 12:42
moje ulubione
czekoladka_m 09.01.2014 19:15
Pięknie wygląda!!
Łucja 11.11.2013 23:54
aż się lata zachciało :) pyszne ciasto!
BeataJ 06.10.2013 13:21
Czekolada i truskawki - czy jest lepsze połączenie??
Alex_M 04.10.2013 10:50
jak dla mnie bomba! :) uwielbiam takie ciasta :)
kate.500 02.10.2013 23:33
apetycznie podane
ttrytka 01.10.2013 13:23
ciacho pyszne pewnie
staropolanka5 01.10.2013 13:14
czekoladowo, smacznie
Jadwiga/Jaga85 28.09.2013 20:46
No i się powtórzę: kolor, zdjęcie, kolory SUPER!
caralajna 28.09.2013 20:23
kuszące zdjęcie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat