Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czekolada gorzka
300 g -
cukier puder
200 g -
masło
200 g -
jajko
2 szt -
mąka pszenna
300 g -
mleko
300 ml -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
kakao
2 łyżki -
truskawki
150 g -
likier
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania ciasto mocno czekoladowe z truskawkami
Do rondelka z przestudzoną masą czekoladową wbijamy jajka i miksujemy na gładką masę. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i miksujemy. Opcjonalnie do masy można dodać ulubiony likier np. kawowy lub orzechowy, ale niezbyt dużo, gdyż zmieni nam smak ciasta.
Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Umyte i pokrojone w plasterki truskawki układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 60min w 180C. Uwaga: ciasto po upieczeniu musi całkowicie przestygnąć!
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)