Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mocno czekoladowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
masło 1,5 kostki
śmietana 30% 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
czekolada mleczna 3 tabliczki
czekolada biała 1 tabliczka
jajko 3 sztuki
kakao 4 łyżki
zaparzona mocna kawa
skórka z cytryny 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mocno czekoladowe

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sodę, kakao, startą skórkę z cytryny. Masło roztapiamy z cukrem oraz dwiema tabliczkami czekolady. Jajka ubijamy i dodajemy do nich śmietanę. Do mąki dodajemy przestudzone rozpuszczone uprzednio składniki. Wlewamy jajka ze śmietaną oraz kawę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Miksujemy chwilę. Masę przekładamy do natłuszczonej uprzednio prostokątnej blachy. Pieczemy ciasto 50 minut w temp. 170 stopni. Następnie wyjmujemy i studzimy w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest zimne to możemy udekorować je polewą wykonaną z reszty czekolady. Jak to zrobić? Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 1/2 szklanki śmietany 30% oraz 3 łyżek masła. Gdy polewa przestygnie to dekorujemy nią ciasto. W ten sam sposób postępujemy z czekoladą ciemną. Ciasto wstawiamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 15.04.2015 19:00
Pycha ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak