Ciasto miodowo-orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    600 g
  • cukier

    3/4 szkl.
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • margaryna

    200 g
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • polewa orzechowa

  • margaryna

    125 g
  • cukier

    4 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • ponadto :

  • budyń śmietankowy

    2 op
  • mleko

    750 ml
  • orzechy włoskie

    200 posiekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 3 części i upiec 3 placki jednakowej wielkości.
Blaszki dodrze wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, cienko wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec każdy placek 30 minut w temp.180 st.

Budyń ugotować na mleku i gorącym przełożyć placki.

polewa:
Rozpuścić cukier, tłuszcz i miód, dodać orzechy i smażyć na złoty kolor. Gorące wylać na wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna34 03.11.2013 16:20
mniam mniam ciasteczko
mufinka79 03.11.2013 12:49
Apetyczne ciacho i chyba bardzo słodkie, ale skusiłabym się na kawałek :)
iziona 03.11.2013 09:26
Uwielbiam takie ciasta
malaczarna23 03.11.2013 07:20
uwielbiam orzechowca
dwa pokoje z kuchnią 03.11.2013 00:53
uwielbiam takie smakołyki
treonina 02.11.2013 22:40
świetny wypiek!
Jadwiga/Jaga85 02.11.2013 21:49
Ciasto musi być przepyszne!!
V_kuchareczka 02.11.2013 21:45
przepyszne ciasto
Agata3 02.11.2013 21:42
mmm palce lizać ! :)
everay 02.11.2013 21:09
cudnie wygląda)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat