Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
600 g -
cukier
3/4 szkl. -
jajko
2 szt -
żółtko jajek
2 szt -
margaryna
200 g -
miód prawdziwy
3 łyżki -
mleko
3 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
cukier waniliowy
1 op -
polewa orzechowa
-
margaryna
125 g -
cukier
4 łyżki -
miód
2 łyżki -
ponadto :
-
budyń śmietankowy
2 op -
mleko
750 ml -
orzechy włoskie
200 posiekane
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 3 części i upiec 3 placki jednakowej wielkości.
Blaszki dodrze wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, cienko wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec każdy placek 30 minut w temp.180 st.
Budyń ugotować na mleku i gorącym przełożyć placki.
polewa:
Rozpuścić cukier, tłuszcz i miód, dodać orzechy i smażyć na złoty kolor. Gorące wylać na wierzch ciasta.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)