Ciasto miodowo-orzechowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    4 szkl
  • masło

    20 dag
  • miód płynny

    5 łyżek
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • śmietana

    1/2 szkl

Masa

  • mleko

    3 szkl
  • kasza manna

    6 łyżek
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • sok z cytryny

    do smaku
  • spirytus

    do smaku
  • aromat migdałowy

    do smaku

Pozostałe

  • marmolada

    30 dag
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • orzechy laskowe

    10 dag
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    10 dag
  • woda

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Krok 2 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec 4 placki, ostudzić.
Krok 3 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Masa: Mleko zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez kilka minut, przykryć i odłożyć do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem ucierać dodając po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem migdałowym.
Krok 4 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Zimne placki skropić przegotowaną wodą, 2 razy przełożyć masą.
Krok 5 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Między drugim a trzecim plackiem posmarować marmoladą różaną. Obciążyć i odłożyć na kilka godzin.
Krok 6 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Orzechy karmelizowane: Z 10 dag cukru zrobić jasny karmel,
Krok 7 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Dodać łyżkę masła, orzechy, 2 łyżki wody i gotować przez 5 minut. Mieszając ostudzić.
Krok 8 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Ciasto oblać polewą czekoladową.
Krok 9 - Ciasto miodowo-orzechowe  foto
Posypać orzechami karmelizowanymi i płatkami migdałowymi.
IKrakowianka
Ciasto miodowo-orzechowe wymaga dość dużo pracy ale warto je zrobić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 26.07.2016 07:49
wygląda wspaniale
mysza620 05.01.2016 21:34
rewelacyjny
Pani Domu 10.12.2015 08:31
przepiękne ciasto
MAR3STA 17.11.2015 10:06
ciasto wyszło genialnie
Alex_M 17.03.2015 13:17
rewelacyjnie wyszło :)
Ela15 14.03.2015 13:01
wygląda pięknie i pewnie wyśmienicie smakuje
anka1988 17.01.2015 12:50
Swietne ciacho, a ta dekoracja rewelacja!
Seba 22.11.2014 08:09
piękne i na pewno smaczne
Motorek 14.10.2014 09:36
wygląda rewelacyjnie
adelajda 05.10.2014 08:17
Wygląda rewelacyjnie jak z cukierni :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat