Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowo kawowe z poziomką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kubki
masło 1/3 kostki
słodzik 10 tabl rozpuszczonych w 0,5 kielis
śmietana kremówka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
miód 3 łyżki
likier kawowy 2 kieliszki
jajko 1 szt
MASA KAWOWA;
masło 1/3 kostki
cappuccino 5 łyżek
kawa rozpuszczalna 1 płaska łyżeczka
śmietana kremówka 180 ml
cukier 2 łyżki
MASA MIODOWA
jajko 2 szt
masło 1/3 kostki
miód 6 łyżek
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 0,5 szt
DODATKOWO:
Żelatyna wieprzowa Prymat
jogurt owocowy 200 poziomkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo kawowe z poziomką

Kroki postępowania

1
Masło zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę, dodać cukier. Następnie łyżkę mąki zmiksować dobrze, dodać jajko, miód. Znów dobrze zmiksować, a następnie dodać resztę składników. Powinno wyjść dość ciężkie, twarde ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich piec w 180 stopniach przez 25min. Następnie lekko skropić wywarem z herbaty i odstawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Ciasto miodowo kawowe z poziomką foto
2
MASA MIODOWA- ŚRODEK:
Utrzeć masło z cukrem w robocie kuchennym. Następnie wbić jajka i dodać miód, ciągle miksować. Powinna powstać gładka masa. Pod koniec miksowania dodać sok z 0,5 cytryny.
Krok 2 - Ciasto miodowo kawowe z poziomką foto
3
MASA KAWOWA NA WIERZCH:
Na patelnię wlać śmietanę kremówkę i masło (ma być w temperaturze pokojowej). Ciągle mieszać, jak masło się rozpuści dodać cappuccino, cukier i kawę, dobrze wymieszać aby składniki się rozpuściły. Odstawić do przestygnięcia.
Krok 3 - Ciasto miodowo kawowe z poziomką foto
4
W rondelku podgrzać jogurt poziomkowy, szybko mieszając np trzepaczką dodać żelatynę. Jak się rozpuści zdjąć z ognia. Przestudzić ale uważać by całkiem nie stężała (jak stężeje to podgrzać ją na ogniu cały czas mieszając do momentu aż się rozpuści)
Krok 4 - Ciasto miodowo kawowe z poziomką foto
5
W tortownicy na dolny placek wyłożyć masę miodową, na nią galaretkę poziomkową i miejscami dżem poziomkowy. Przykryć drugim plackiem i posmarować masą kawową.
Krok 5 - Ciasto miodowo kawowe z poziomką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 24.11.2013 19:37
mniam mniam
usmiech 20.09.2013 08:00
pysznie wygląda
Noruas 26.05.2013 23:37
mniam! pyszne musiało być, taka świetna kombinacja smaków!
artur7 25.05.2013 18:25
och bym zjdl mmmiam
LoLa 29.04.2013 06:00
to mi się podoba i na pewno by smakowało
zielonamorelka 08.04.2013 15:52
mmm zawsze żałuję że na straganach nei widać nigdy poziomek szkoda że są tak trudno dostępne bo je uwielbiam
as28 02.04.2013 09:05
palce lizać
Janina 20.03.2013 13:49
Bardzo smaczne
as28 18.03.2013 07:45
ślinka leci
Kuchareczka2 11.03.2013 20:43
uwielbiam takie ciasta
Aannkaa82 09.03.2013 19:58
Świetny przepis, aż ślinks cieknie.
sanielcia 04.03.2013 22:01
Aż nabrałam ochoty na poziomki prosto z polany pod lasem :)
Rafał10 04.03.2013 16:08
Beatris, oczywiście, że domowy ale ile trzeba nazbierać tych malusich poziomeczek żeby wyszedł słoiczek tego pysznego dżemu hoho :) W sumie w sklepach nie spotkałam się też z poziomkowym dżemem.
Beatris 04.03.2013 15:14
Dżem poziomkowy domowy czy gdzieś kupujesz (nie spotkałam jeszcze takiego w sklepie, ale może źle szukałam)? Ciasto pysznie się zapowiada.
bietka 04.03.2013 14:12
oj z chęcią zjadłabym kawałek takiego pysznego ciasta :)
kupiska 04.03.2013 14:00
Sporo skladnikow ale ciasto zapewne smaczne:)
gosia56 04.03.2013 13:51
Bardzo ciekawe połączenie napewno smakuje super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak