Ciasto miodowe z kremem i powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • masło

    5 dag
  • cukier

    3/4 szkl
  • mleko

    8 łyżek
  • jajko

    1 szt
  • miód

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    16 g
  • Krem:

  • mleko

    400 ml
  • mąka krupczatka

    1,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • cukier puder

    15 dag
  • margaryna

    25 dag
  • sok z cytryny

    do smaku
  • powidła śliwkowe

    40 dag
  • wiórki kokosowe

  • polewa czekoladowa

    1 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondla włożyć masło, dodać miód, cukier, mleko, rozpuścić, przestudzić. Po ostudzeniu dodać sodę oczyszczoną, jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki, na blaszce o wymiarze 37/21 cm. Piec w temp 175 stopni około 8-10 minut. Krem: Z mleka, cukru waniliowego, mąki krupczatki i mąki ziemniaczanej ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem, wyłożyć resztę kremu i ułożyć ostatni placek. Przyłożyć deseczką i obciążyć na 2-3 godziny. Oblać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola333 22.03.2013 09:47
bardzo smaczny przepis
agnieszka214 20.03.2013 09:56
juz mi slinka cieknie
IlonaAlbertos 05.03.2013 00:24
Apetyczne ciasto.
kasienka23 02.03.2013 17:03
bardzo lubię to ciasto!
artur7 19.02.2013 19:55
fajne ciasto
romanrafal 13.02.2013 16:29
pycha
olkaaa 12.02.2013 10:00
chętnie spróbuję
Laila2786 11.02.2013 10:33
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat