Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miłosne serce

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowy:
jajko 6 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Biszkopt kokosowy:
cukier 0,5 szkl
wiórki kokosowe 15 dag
białko 6 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masa
margaryna 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 puszka
żółtko jajek 6 szt
budyń śmietankowy 2 dag
mąka pszenna 1 łyżka
DODATKOWO:
cukier puder do dekoracji
marmolada 1 słoiczek
orzechy włoskie 6 mielone
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżek
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miłosne serce

Kroki postępowania

1
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i lekko miksujemy.
Krok 1 - Ciasto miłosne serce foto
2
Dodajemy pozostałe składniki na biszkopt orzechowy, delikatnie miksujemy na najniższych obrotach i wylewamy na blachę 25/36, pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Ciasto miłosne serce foto
3
Biszkopt kokosowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasto miłosne serce foto
4
Sok z brzoskwiń odlewamy do szklanki, gdy nie ma całej to dolewamy wody. Pół szklanki soku gotujemy, w reszcie roztrzepujemy żółtka, mąkę i budyń. Następnie wlewamy do gotującego się soku i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia. Studzimy.
Krok 4 - Ciasto miłosne serce foto
5
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo zimny krem.
Krok 5 - Ciasto miłosne serce foto
6
Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół, smarujemy marmoladą, a następnie kremem.
Krok 6 - Ciasto miłosne serce foto
7
Na krem wykładamy połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
Krok 7 - Ciasto miłosne serce foto
8
Następnie kładziemy biszkopt kokosowy i smarujemy go resztą masy i wykładamy pozostałe brzoskwinie i przykrywamy biszkoptem orzechowym.
Krok 8 - Ciasto miłosne serce foto
9
Robimy sobie formę serca z papieru, przykładamy do placka i wycinamy serce.
Krok 9 - Ciasto miłosne serce foto
10
Wycięte serce posypujemy cukrem pudrem. Przykładamy wcześniej przygotowaną formę z powycinanymi sercami. W serca wlewamy polewę. Gdy zastygnie ściągamy ją.
Krok 10 - Ciasto miłosne serce foto
11
Tak możemy wyciąć kilka serc.
Krok 11 - Ciasto miłosne serce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 15.05.2014 08:26
ach jakie cudności
fotoviderek 26.02.2014 07:44
Pyszne serduszko :)
IKrakowianka 21.02.2014 18:26
wygląda wspaniale
wlicka 30.10.2013 20:54
rewelacja ;)
magduś83 22.08.2013 11:07
prezentuje się super pewnie też tak smakuje:)
IlonaAlbertos 22.07.2013 23:11
Wygląda wspaniale.
marines27 16.06.2013 14:27
Ciekawy przepis
caralajna 23.05.2013 10:18
uwielbiam Twoje ciasta, nie wiem czy potrafiłabym zrobić takie cudo :)
Agula&Stabi 14.04.2013 11:34
Musi być pyszne :)
as28 12.04.2013 21:45
śliczne serduszko
sunnymood 09.04.2013 10:36
po prostu: WOW:)
Aannkaa82 05.04.2013 20:48
Śliczne to serduszko i piękne paznokcie :)
wiola333 28.03.2013 08:51
bardzo smaczny przepis
Pusia 24.03.2013 17:33
bardzo apetyczne
miroslawa 26.02.2013 05:33
pyszne i pięknie się przentuje
Andrzej8 25.02.2013 20:13
Super
Katarzyna34 25.02.2013 19:59
wygląda bardzo smakowicie
cooleczka 25.02.2013 13:03
wygląda kusząco
Poison1988 25.02.2013 11:56
pięknie się prezentuje to ciacho :)
gosia56 25.02.2013 10:39
super
leonowie 25.02.2013 10:21
baaardzo smakowicie:)
msmors 25.02.2013 10:19
SUPER

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak