Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowo cytrynowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki migdałowe 1 szklanka
palma 1 kostka
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
sól 1 szczypta
sok z cytryny 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 i 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowo cytrynowe

Kroki postępowania

1
Płatki migdałowe zmielić blenderem.
Krok 1 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
2
Palmę dobrze utrzeć z cukrem.
Krok 2 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
3
Białka oddzielić od żółtek. Do utartej z cukrem palmy dodawać po jednym żółtku, dalej ucierać.
Krok 3 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
4
Dodać sól i sok z cytryny, wymieszać.
Krok 4 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
5
Stopniowo dodawać obie mąki, proszek do pieczenia i zmielone płatki migdałowe.
Krok 5 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
6
Dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
7
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 7 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
8
Dodać je do ciasta. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
9
Ciasto przełożyć do natłuszczonej średniej tortownicy z kominkiem.
Krok 9 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto
10
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 10 - Ciasto migdałowo cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.01.2014 17:08
pyszne pachnące ciacho :)
Sroczka 22.02.2013 22:56
Z przyjemnością zjadłabym kawałek takiego ciasta.
Grazyna0211 03.10.2012 15:21
ślicznie wygląda super przepis
monika141 02.10.2012 18:46
pycha
Magula 25.09.2012 20:00
mniam super
everything 25.09.2012 14:40
ładnie wygląda ,aż mam smaka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak