Ciasto migdałowe z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dag
  • mąka

    25 dag
  • mielone migdały

    25 dag
  • cukier

    15 dag
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • jajko

    1
  • jogurt

    100 ml
  • śmietanka

    100 ml
  • cukier

    2,5 łyżki
  • jagody

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto z masła, mąki, mielonych migdałów, cukru i jajka, dodając cynamon. Wstawić na 1 h do lodówki. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę wysmarowaną masłem. Umyte jagody ułożyć na cieście. Składniki zalewy wymieszać i wylać na jagody. Z reszty ciasta wykroić paski o szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat