Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo-orzechowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 1,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
orzechy włoskie 3/4 szklanki
rodzynki 50 gram
marchew 1 szklanka
proszek do pieczenia łyżeczka
kakao łyżeczka
olej 1/3 szklanki
cukier waniliowy łyżeczka

polewa

serek kanapkowy biały 300 gram
cukier puder 150 gram
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-orzechowe

Kroki postępowania

1
Do przygotowanie użyłam serka naturalnego typu Philadelphia.
W misce wymieszać suche składniki – mąkę, cukier, proszek, kakao, cukier wanilinowy. Rodzynki obtoczyć w mące, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka rozmieszać z olejem, połączyć z suchymi składnikami.
Krok 1 - Ciasto marchewkowo-orzechowe foto
2
Do masy dodać marchew.
Krok 2 - Ciasto marchewkowo-orzechowe foto
3
Następnie dodać obtoczone rodzynki.
Krok 3 - Ciasto marchewkowo-orzechowe foto
4
A na koniec posiekane orzechy.
Krok 4 - Ciasto marchewkowo-orzechowe foto
5
Ciasto przełożyć do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec ok. 50 min. w 180st. C.
Krok 5 - Ciasto marchewkowo-orzechowe foto
6
Ciasto po ostudzeniu przekroić poprzecznie. Rozsmarować porcję serka na cieście, przykryć drugim kawałkiem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i ozdobić orzechami.
Krok 6 - Ciasto marchewkowo-orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 04.06.2014 14:59
super ciasto
Agata3 05.05.2014 15:57
fajny wypiek :)
Lis 05.05.2014 15:00
Pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak