Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z truskawkami
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kurkumą i cynamonem.
RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.
* użyłam blaszki o wymiarach 30 cm X 25 cm
* Truskawki pokrójmy na dość płaskie kawałki, aby nie oddawały zbyt dużo soku. Dobrze jest zanurzyć je przekrojoną stroną w mące, a następnie układać na cieście (w ten sposób unikniemy ich opadania na dno).
** Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej wilgotne możemy je podpiec 10 minut, a następnie ułożyć na wierzch ubite z cukrem pudrem białka, a na nie pokrojone truskawki.
Kroimy je dopiero po ostygnięciu. Najlepiej smakuje delikatnie schłodzone w lodówce.
Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy. Doskonale współgra także z gałką lodów truskawkowych :D
Życzę smacznego! :)