Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jaja 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 16 g
marchew 2,5 szklanki
mąka tortowa 2,5 szklanki
olej 1 i 1/4 szklanki
cynamon Prymat 2,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
rodzynki 1 szklanka

Polewa

czekolada gorzka 1 tabliczka
czekolada mleczna 1 tabliczka
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 4 łyżki

Porada

By rodzynki nie opadały na dno ciasta należy obtoczyć je w mące.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową

1. Jajka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Dodajemy cynamon i olej. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki i startą na dużych oczkach marchew i delikatnie mieszamy łyżką.

2. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (do suchego patyczka, jeśli ciasto w środku będzie surowe, przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy dłużej)

3. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: połamaną na kostki czekoladę wrzucamy do rondelka razem z masłem i mlekiem. Roztapiamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 28.12.2014 15:36
takie ciasta bardzo lubię zjeść
irenka 27.12.2014 19:58
ale pyszne ciacho,zabieram przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak