Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mandarynkowo - migdałowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mandarynki 400 gram
jajko 2 sztuki
cukier 100 gram
migdały siekane 100 gram
mąka ryżowa 100 gram
bezglutenowy proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Porada

Ciasto dozwolone dla osób na diecie bezglutenowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mandarynkowo - migdałowe

Mandarynki wyszorować, zalać wodą, gotować ze skórką do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ciasto, ze względu na obecność w nim skórki mandarynki, ma charakterystyczny lekko cierpki smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak