Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-kawowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
jajko 6 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
gotowa masa makowa 15 dag
kawa naturalna 2 łyżki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-kawowe

Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać całe jajka, dodać cukier i ubić do białości. Do masy jajecznej ubijając dodać przestudzone masło. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać mak i aromat migdałowy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy keksowej. Do drugiej części dodać kawę, wymieszać i wylać na ciasto z makiem.( mnie wyszły 2 ciasta w foremkach keksowych silikonowych o wymiarach 21/8 cm) Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 -35 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 03.02.2013 10:11
super deser
mela25 03.02.2013 08:15
pysznosci
mela25 03.02.2013 08:15
pysznosci
aisoglam 03.02.2013 00:49
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak