ciasto makowo-biszkoptowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto makowe;

  • mak

    30 dkg.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • miód naturalny

    2 łyżki
  • jajka

    4 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • mąka

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • MASA ORZECHOWA:

  • mleko

    1/2 szkl.
  • masło luib margaryna kasia

    1/2 kost.
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • bakalie

  • orzechy włoskie

    10 mielone
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mak sparzyć odcedzić i zemleć ,żółtka ubić z cukrem i połączyć ze zmielonym makiem dodać tartą bułkę,miód wymieszać pod koniec dodać bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać wylać masę na blachę wyłożoną folią aluminiową,przygotować ciasto biszkoptowe w naczyniu ubić białka na sztywno z cukrem dodać żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kwasek lub sok z cytryny i delikatnie wymieszać łyżką wylać na ciasto makowe i upiec w temp.180st.ok.50min.po wystygnięciu wyłożyć biszkoptem spód blachy a na makowy wierzch posmarować masę orzechową,orzechy włoskie zmielone lub posiekane drobno wsypać do gotującego się mleka wymieszać i odstawić do wystygnięcia,utrzeć margarynę kasię lub masło z cukrem pudrem dodając wystudzone orzechy i posmarować przygotowaną masą wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 08.11.2013 06:56
znakomite ciacho
Motorek 04.11.2013 08:06
bardzo smaczne
m1monika 15.05.2012 09:36
super
Rybciia 07.03.2012 18:17
smaczne!!!
IKrakowianka 05.11.2011 07:54
Ale pycha
Justyna Jussstiii 01.11.2011 07:56
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat