Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z jabłkami i żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 sztuki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
mak 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
żurawina
kardamon 1/4 mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z jabłkami i żurawiną

Jabłka umyć, osuszyć. Obrać. Pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy oraz cynamon i kardamon, wymieszać porządnie aby cukier dobrze pokrył owoce. Odstawić na około 5 minut, aby jabłka puściły sok. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i suchy mak, wymieszać. Do miski z jabłkami wsypać suszone żurawiny i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką. Wlać olej oraz wbić jajka i dobrze wymieszać, aby ciasto pokryło owoce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 55-60. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić na około 20 minut. Następnie zupełnie ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 04.03.2014 20:01
pychotka :)
Magula 04.12.2013 10:12
super przepisik
smerfna_chatka 04.12.2013 10:08
pysznosci mniam
Renata9 04.12.2013 07:08
pyszne ciacho, muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak