Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Lion

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 400 g
masa krówkowa 400 g

Masa serowa

serek mascarpone 750 g
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 4 łyżki
baton 3 szt

Śmietanka

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 2 łyżki
baton 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Lion

Kroki postępowania

1
Na dnie formy (23x33cm) rozłożyć warstwę herbatników. Posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
Krok 1 - Ciasto Lion foto
2
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stale miksując, dodawać po łyżce serka mascarpone.
Krok 2 - Ciasto Lion foto
3
3 duże batony Lion pokruszyć i dodać masy. Delikatnie szpatułką wymieszać.
Krok 3 - Ciasto Lion foto
4
Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.
Krok 4 - Ciasto Lion foto
5
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu ciasta.
Krok 5 - Ciasto Lion foto
6
2 duże batony również rozkruszyć i posypać nimi ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.
Krok 6 - Ciasto Lion foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 17.01.2016 19:13
fajne ciasto
ania2610 17.01.2016 18:37
lubię to ciasto, pyszne warstwy
agnieszka214 17.01.2016 17:58
Pyszne ciastko
Mama niejadka 17.01.2016 17:39
Pyszne ciasto
Zdzisław 17.01.2016 17:21
pyszny deser do zjedzenia
Janina 17.01.2016 16:36
Ciasto bez pieczenia, smaczne:))
Agata3 17.01.2016 15:44
wygląda przepysznie :)
marenka 17.01.2016 15:31
fajne ciasteczko
Konczi 17.01.2016 15:30
skusze się na to ciasto już wkrótce - zabieram do siebie :)
adelajda 17.01.2016 15:28
Pyszne ciacho
bietka 17.01.2016 14:37
smaczne ciacho :)
IZABELA29 17.01.2016 13:55
pewnie bardzo słodki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak