Ciasto kruche z węgierkami

Ciasto kruche z węgierkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    40 dag
  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    1 szkl.
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śliwki węgierki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko. Zagnieść z margaryną i cukrem (3 łyżki), na koniec dodać żółtka(jeśli ciasto będzie zbyt tępe można dodać trochę śmietany 18%). 1/4 ciasta włożyć do zamrażalki, pozostałą część do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę. Na cieście położyć połówki śliwek. Ubić białka z cukrem (1 szklanka) na sztywno i wyłożyć na owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na białka.
Piec ok. 1 godz. w temp. 200*C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat